Dag 13

​Ford is het thema van vandaag. We zijn in Dearborn, een voorstad van Detroit, om The Henry Ford te bezoeken. Dit complex bestaat uit een museum, village en factory. Er is een mooie website waarop je kunt aangeven welke interesses je hebt, en dan rolt er een route uit langs alle punten die de moeite van het bekijken waard zijn. Wat wij willen zien is of in het museum of in de village. Daarom kopen we, al in het hotel, combinatietickets voor die twee. 
Even na half tien levert de gratis shuttle ons af bij de ingang van de village.  Omdat het erg warm is beginnen we daar. Het thema van dit soort van openluchtmuseum is de Amerikaanse droom. De hoogtepunten van 300 jaar geschiedenis worden belicht, van de innovatieve landbouw tot de industrialisatie. Grote ontdekkingen, zoals de gloeilamp van Edison en de stoommachine komen voorbij. Dit soort ontdekkingen hebben de samenleving veranderd en vormgegeven en hebben mede bepaald hoe we nu leven.

Natuurlijk ontbreekt het verhaal van Ford niet. Geholpen en geinspireerd door Thomas Edison ontwikkelde hij zijn eerste motor van waaruit uiteindelijk de Ford Motor Company is ontstaan. Er wordt verteld over het ontstaan van de lopende band, het idee erachter, sneller en goedkoper, en hoe daardoor de auto massa geproduceerd kon worden. Vanaf 1903 rolden de Model T Ford’s van de band, en er zijn 15 miljoen van gemaakt. In de village kun je een ritje maken in een origineel exemplaar, met chauffeur. Terwijl Klaas en Wilma even de schaduw opzoeken, laten Ben en Margreet zich rondrijden. Ondertussen leren ze van alles over de werking van de auto.

Na de lunch staat het museum op het programma. Op één enkele vloer zijn er verschillende ruimtes met een eigen thema. Enkele daarvan zijn auto’s door de jaren heen (driving america), de geschiedenis van het vliegen met o.a. het eerste vliegtuig van de Wright broers (heroes of the sky), een selectie van auto’s van de presidenten (presidential vehicles) en een overzicht van wat democratie en gelijkheid betekent en wat het heeft gekost (with liberty and justice for all).

Wat komen we zoal tegen. De limousine waarin Kennedy zat toen hij werd vermoord, de stoel waarin Lincoln zat waarin hij … inderdaad. Maar ook de bus waarin Rosa Parks voor haar rechten  opkwam en wat het begin was van het eind van de segregatie. Het is een hele wandeling door vele hoogte- en dieptepunten, met zoveel punten van herkenning. Er wederom komen we tot de conclusie dat dit een hele goede besteding was van de dag.

De shuttlebus haalt ons, na een telefoontje, ook weer op en voor we gaan eten komen we even bij op de hotelkamer. Het is tenslotte ook nog eens onze vakantie.

de 15.000.000ste Ford T

Roleplaying in Greenfield Village

Bene en Margreet zitten klaar voor een rondje met een originele Ford T.

Lincoln’s stoel

De bus waarin Rosa Parks niet opstond voor een blanke

De auto waarin Kennedy werd neergeschoten.

de song of the day is vandaag:

Dit bericht is geplaatst in De Reis. Bookmark de permalink.