24 oktober – de Chinese Muur

Ik kan vandaag kort zijn als ik hier zou proberen ons aller reactie op de muur weer te geven, mond open  en iedereen totaal stil. Zelfs een traan hier en daar ontbrak niet. Maar aangezien ik dan het gevoel zou hebben jullie tekort te doen zal ik iets meer over de dag vertellen.

We werden om acht uur opgehaald bij het hotel door Huang. Zij is een Chinese gids gespecialiseerd in de muur. Ze had een bus met chauffeur bij zich. In deze bus, normaal bestemd voor 14 personen zaten we dus zeer ruim. Door het Beijingse spitsverkeer reed de heer Wang ons naar de snelweg richting Jinshaling, een van de vier plaatsen waar je de muur kunt bekijken. We hadden voor deze locatie gekozen omdat deze bekend staat om z’n fotogeniekheid en tegelijkertijd toch de minst toeristische is. Op grote delen kom je zelfs niemand tegen. Huang gaf onderweg nog enige wetenswaardigheden over de stad Beijing, en voor de vaste lezers wil ik deze niet achterhouden, de stad meet van noord naar zuid 176 km. en van oost naar west 160 km. Het huidige aantal inwoners is 22 miljoen. Na zo’n tweeënhalf á drie uur rijden kwamen we bij Jinshaling aan. Daar bleek, onder andere door ernstige modderstromen, de hoofdingang gesloten, ook de wegen ernaartoe werd hard aan gewerkt. Maar de East Gate was wel open. Nu is er bij de hoofdingang een kabelbaan naar de top, maar helaas is die er niet bij de East Gate. Dat betekende dat we nu dus 1400 treden moesten beklimmen voor we bij de muur aankwamen. Laten we ons vasthouden aan de woorden van Mao Zedong dat je pas echt een held bent als je de muur hebt beklommen. En dan kom je dus boven en val je helemaal stil als je door de poort stapt en naar rechts, of links kijkt. Een aantal van ons is daarna over de muur nog verder gewandeld naar twee torens verderop. Ook daar is bijna elke stap weer verbazend. Maar ja, uiteindelijk moet je dan toch weer terug en dat hebben we dan maar gedaan, eerst weer 1400 treden, en vervolgens met de bus. Onderweg kreeg de chauffeur nog last van geeuwhonger dus stopten we nog bij een pracht van een lokale markt. Weer aangekomen in Beijing hebben we ons af laten zetten bij het Arbeiders stadion want er is morgen een wedstrijd in de Chinese Superleague en we willen kijken of we daar kaartjes voor kunnen scoren. Dat lukte vandaag nog niet, dus morgen nieuwe kansen. Maar daar vlakbij zit ook een brouwerij met restaurant en daar kon je volgens Martijn prima eten, burgers, steaks etc. Hij heeft niet gelogen. Morgen gaan we echt beginnen met sightseeing en staan een aantal toeristische locaties op de lijst.

Video van de dag: 

image

Dit bericht is geplaatst in trip. Bookmark de permalink.

2 reacties op 24 oktober – de Chinese Muur

  1. R.Pieters schreef:

    Jullie laten ons wel mee genieten van al het mooie wat china te bieden heeft,dat hebben jullie mooi geregeld ,wat zal het mooi wezen als je erbij staat geniet er van nu het kan groetjes van ons uit Nederland Ant en Rijn

  2. berta schreef:

    man oh man 1400 treden, had ik niet gered/ mooi verslag groetjes

Reacties zijn gesloten.