Dag 12 – Tirana

Vanochtend rond half tien vertrokken uit Fier met als einddoel vandaag de hoofdstad van Albanie, Tirana. Onze eerste stop is bij de kabelbaan die ons naar ongeveer 1050 meter hoogte brengt op de berg de Dajti. Het ritje duurt ongeveer 20 minuten en is al de moeite waard. Eenmaal bovenop de berg genieten we van het uitzicht op Tirana en slenteren nog wat door het park aldaar. Daarna weer terug naar onze auto en gaan we op zoek naar ons hotel voor deze nacht. Dat valt nog niet mee. We hadden al gezegd dat het verkeer hier vrij hectisch, zacht uitgedrukt, is maar ons hotel is ook nogal weggestopt in een drukke straat, dus wat lastig te vinden. Maar na twee keer er voorbij rijden vinden we het hotel en de bijbehorende parkeerplaats toch. Het blijkt een schattig hotelletje te zijn met uiterst vriendelijk personeel. Saillant detail: de naam van het hotel is ‘London´, toch wel frappant op de dag dat de queen overlijdt. Na geinstalleerd te zijn gaan we de stad in. Ons eerste bezoek is aan Bunk’Art 2. Dit is een nagebouwde bunker waar een tentoonstelling te zien is over het onstaan van de inlichtingendienst en de Sigurimi, de geheime politie. Het geeft goed weer hoe het leven in Albanie onder het communistische regime was. Ons tweede bezoek is aan het zogeheten House of Leaves. Dit gebouw deed in het communistische tijdperk dienst als hoofdkwartier van de Sigurimi. Het is nu ook ingericht als museum. Wij zijn onder de indruk van beide tentoonstellingen. De video van de dag leek ons wel toepasselijk. Om bij te komen ploffen we op een terrasje neer om iets te drinken. Dat is wel nodig want het is hier nog steeds erg warm, zo rond de 32 graden. Wat hier vooral opvalt is het contrast tussen rijk en arm. Om ons heen op het terras goed geklede dames en heren, die heus wel iets te besteden hebben. Af en toe komt er een kindje langs de tafeltjes die probeert iets te verkopen of een hele jonge moeder met een baby’tje op haar arm die bedelt. We vinden een prima restaurant voor het diner en gaan terug naar ons hotel. Morgen een lange reisdag voor de boeg.

De video van de dag:

Dit bericht is geplaatst in De Reis. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Dag 12 – Tirana

  1. Machteld Wouda-Kroon schreef:

    Ohja, had ik gezegd dat ik NIET jaloers ben 🤩🤣

    Of… toch een beetje. Nee hoor, het is jullie van harte gegund en ik geniet gewoon weer lekker mee 🥰

    En ja jeetje, Queen Elizabeth… 96… ben benieuwd naar King Charles 🤴🏻…

    Veel plezier, lieverds 💗

Reacties zijn gesloten.